Verslag kermis 2012

Het is de tweede woensdag in juli en de weergoden hebben geen al te beste voorspellingen gedaan. Echter vanaf acht uur is het droog en de paardenmarkt is begonnen. Een traditie die reeds voor de vorige eeuw is begonnen, is helaas aan omvang gekrompen tot tientallen waar het vroeger ging om honderden. Maar de pret is er niet minder om
width=650

De actieve Marktvereniging heeft in samenwerking met Stap en Draf en de zorgboerderij De Mettemaat een leuk programma op poten gezet  speciaal voor de kinderen met paard/ponyrijden, ezeltjerijden, rondritten met ponywagen en ringsteken met ponywagen.

Doorlopend werden leuke demonstaties met paarden voor de Welkoop gegeven waarvan hieronder een foto.

width=650

Hier volgen enkele deelnemers aan de diverse paardenactiviteiten

Zoals elk jaar was het

Zoals elk jaar was het vanaf zeven uur weer raak met het avondgebeuren rond de Welkoop. Voor HCR Leemreis werd gestart door de motoren om een rondje te maken over de Iekink en achter de Welkoop langs richting café de Egelantier. Ad Ridderhof had weer vreselijk zijn best gedaan samen met de knokploeg van de jubilerende Hamove. Hier ziet u enkele momenten van dit zeer geslaagde evenement.

 

 

Op donderdag is er een dagje rust waar alleen de 50 plussers van de HHV gaan strijden om de EMM kermisbokaal.

Deze is dit jaar gewonnen door Gert Wentiink (1199 gram), als tweede eindigde Herman van der Lende (715 gram) en derde eindigde Hans Luimes (636 gram)

v.ln.r. Gert, Hans en Herman

 


 

Op de vrijdag is het altijd weer het moment voor de kinderspelen welke dit jaar in het teken van Cowboys en Indianen stond.

Ondanks het slechte weer trokken toch een 160 kinderen naar de Steintjesweide waar Sisca Berendsen de laatste keer voorzitster van de commissie aantrad. Ze heeft meer dan tien jaar in de commissie gezeten en de laatste jaren als voorzitster. Door Richard Veerink en Toon Stortelder werd zij dan ook heel hartelijk bedankt en middels een cadeaubon werd dit bevestigd. Ze was vereerd met deze geste en gaf aan wel als vrijwilliger te willen doorgaan.

Haar opvolgster Jaike Bosman neemt haar taken over en zal een hele kluif krijgen haar te
evenaren of misschien wel  te overtreffen.

Ook op de vrijdagmiddag is er altijd een dansmiddag voor ouderen (dubbeltjesdansen) in zaal Wolbrink. De zaal was tot de laatste plaats bezet en de stemming zat er goed in. middels een heerlijke oliebol en een heerlijk glaasje was het goed toeven. Bertus Bolknak wist de borden gevuld te overhandigen aan de activiteitencommissie van de Bleijke.

 

 

Rond half zeven toog muziekvereniging Concordia, de vendeliers van EMM en een straatartiest naar de Bleijke voor een aubade.

Hier een impressie

Later op de kermis kwamen we deze ook nog tegen

Als afsluiting van de vrijdag is er altijd het ringsteken met de fiets voor café Wolbrink wat door Jan Nijenhuis en zijn vaste ploeg altijd weer perfect wordt georganiseerd Een ebvenement welke veel spanning meebrengt en dat is leuk om te zien, maar nog meer om te voelen door deel te nemen.

De uitslag hiervan is bij de heren:

Van links naar rechts 1e plaats Martin Harmsen, 2e plaats Robbie Mullink, 3e plaats Jos Winkelman, 4e plaats Jan Willem van de Brink en 5e werd Dick Regelink

v.l.n.r. 1e plaats Gerdien Mullink, 2e plaats Karen Notten, 3e plaats Elise Harmsen, 4e plaats Agnes Winkelman en 5e plaats Sonja Gerrits.

De zaterdag is de dag waarbij het hoofdzakelijk draait om de eer die de koningen te beurt vallen tijdens het vogelschieten.

Vooraf aan het vogelschieten worden de koningen van het afgelopen jaar bedankt voor de taak die zij volbrachten.

Daarna werden door de keizer, koningen 2011, knuppelkoninging 2011, keizer en Dorien Mulderije van de gemeente Bronckhorst de ereschoten gelost. Ook de voorzitter van de ijsvereniging welke deze dag de gastheer is mocht een ereschot lossen en knalde gelijk de kop van de vogel eraf.

 

Tijdens de drie onderdelen werd gestreden om de eer  van de EMM.

Het vogelknuppelen heeft binnen de EMM fors aan waarde bijgeboekt. Was het vroeger een spelletje om de vrouw bezig te houden als de man zijn "plicht deed door te gaan vogelschieten", het is nu een gewaardeerd onderdeel van de zaterdag tijdens de kermis. Het was gewoonlijk dat een tiental dames de knuppels ter hand namen, nu is de gelukkige waarheid dat er 26 dames om de eer streden. Na een felle, sportieve strijd bleek de vogel te taai en moest er worden geloot. Ans Zweverink had het genoegen uit de hoge hoed te voorschijn te komen als winnaar.

vogelknuppelen;

Linkervleugel   : Wilma Claver
Rechtervleugel : Ria Dolfijn
Staart             : Rilana Beek
Kop                : Micky Driessen
Romp           ; knuppelkoningin Ans Zweverink

v.l.n.r. Jan van der Lende, Micky, Rilana, Ria, Wilma, Ans, Jesse Bouwmeester (Jeugdkoning) em Theo Jaaltink

jeugdschieten

Linkervleugel   : Joep berendsen
Rechtervleugel : Vinnie Bosz
Staart             : Naomi Beek
Kop                : Mike Claver
Romp             : Jeugdkoning Jesse Bouwmeister

Jesse werd direct na het vogelschieten in nieuwe kleding gestoken door Capuchon met een geweldig adviserende rol van de medewerkster  MARTINE.

 

Vogelschieten

Linkervleugel    :  Peter Wullink
Rechtervleugel  : Soren Bosman
Staart              : Theo Groot Bruinderink
Kop                 :  Jan Menkveld
Romp              : Schutterskoning 2012 Ron Onstenk en als koningin Lotte Hilderink

 

 

 

 

Sailant detail is dat de huidige koning de derde generatie van de Onstenks is die koning is. Mocht eerder zijn vader Gerrit (meubelkoning) reeds koning zijn in 2004. Zijn opa Jan Onstenk mocht de scepter zwaaien in 1967. Oma Hentje hieronder rechts op de foto was dan ook maar efkes zeer trots op haar kleinzoon.

Ook op de zaterdag zijn er altijd viswedstrijden. hier streden 17 heren en Sanne Meijer om de eer tijdens de Hengelse kermse. Door Gerrit Haneveld werd de meeste vis uit het water gehaald (2200 gram), hij staat in het midden op de foto, als tweede eindigde Bob Golstijn die links staat en precies 2 kilo vis op het droge kreeg, Roy Steghuis die rechts staat ving 1300 gram. Cees van Staalduinen reikte namens de EMM de prijzen uit aan de doorweekte vissers die de geste van de EMM op waarde wisten te waarderen.

De Plofkip van ut Fort uit Halle wint de wisselbokaal met de PLOFKIP die bij de ingehuurde wagens als beste uit de bus kwam. Nieuw is dat deze dan ook mag meedoen voor de wisselbeker en hierbij de Hummeloseweg net achter zich liet

op de foto een blije vertegenwoordiger van  Fort Halle

Buurtvereniging ’t Fort Halle:
“De Plofkip”
Buurtvereniging het Fort uit Halle heeft zich dit jaar gericht op de actualiteit rondom kip.
U kent het wel, dat lekkere stukje kip in de supermarkt wat ook wel plofkip wordt genoemd.
De vraag is natuurlijk ligt de plofkip bij u thuis in de pan, of gaat hij in de ban?

Hummeloseweg:
“Zwembad "Het Elderink", het is 5 voor 12.”
Voor ons geen dagje strand, want wij hebben een zwembad bij de hand.
De wagenbouwers van de Hummeloseweg willen op een ludieke manier het behoud van het zwembad onder de aandacht brengen. 
Op het voorste deel van de wagen wordt het zwembad met haar fraaie details uitgebeeld.
Het achterste deel stelt de kustlijn voor of te wel het strand.
Eén ieder in ons dorp heeft het zwemmen geleerd op het Elderink. Iedereen die kan zwemmen, is dan goed genoeg om het grote werk aan te kunnen, dus zwemmen in zee.
Een dagje strand kan dus zonder problemen ingepast worden in de vakantie, maar helaas is het zo ver weg, vanuit onze mooie Hengelo.
Jong geleerd is oud gedaan, maar door bezuinigingen staat het bestaan van het zwembad op de tocht. Dus voor ons geen dagje strand, want wij hebben een zwembad bij de hand.

 1. De jeugd van de Hummelosweg:
  “Door de reconstructie van park "de Bleijke" zijn wij weer een visplek rijker”.
  Sinds jaar en dag is park "de Bleijke" een van de mooiste plekjes van Hengelo Gelderland. Gelieft door jong en oud is park "de Bleijke" al jaren het middelpunt van rust in de dorpskern.
  Door de jaren heen is park "de Bleijke" veroudert en kan het wel een facelift gebruiken.
  Door een totale metamorfose kan het door jong en oud worden gebruikt. Er kan worden gespeeld in de speeltuinen, gewandeld over de paden en worden gevist in het fris uitgebaggerde viswater rondom het mooie en vernieuwde park.

 

Hamove
“75 jarig jubileum Hamove”
De Hamove is in de loop der jaren gegroeid van een  vereniging met twintig leden naar een vereniging van meer dan 500 leden. Het is opgericht om toer-en orieteringsritten te organiseren. Na de tweede wereldoorlog kwam daar al snel de motorcross op 'tZand bij.
In de jaren 60 volgden de Hengelo Rally en de wegraces, in de jaren 70 de wandeltocht en in de jaren 90 toertochten, de offroa drit en de jaarlijkse minibike wedstrijd. Met vele hoogtepunten als het organiseren van de EK enduro, de european Women,s Cup wegrace en meerdere Windmolen rally’s, maar ook diepte punten zoals het verliezen van de cross op 't Zand het kwijtraken van het trainingscircuit het Wossinkbos  en de vaak verregende evenementen. Een overzicht van de afgelopen 75 jaar is vastgelegd in een mooi boek welke te verkrijgen is via Hamove.nl

 1. Buurtschap De Noabers
  “ Koningspaar”
  In zijn vroegere jaren, kon Johan Ruesink de Achterhoekse wegen flink onveilig maken.
  Hij wilde meestal als eerste bij het café zijn, en gaf zijn vrienden dan ook het nakijken, als hij weer eens vol gas met zijn brommer over een kruising knalde.
  Het ging lang niet altijd goed, hij kwam ook wel eens onder een auto terecht, of hij kwam met zijn auto tot stilstand voor een duiker, waarna hij weer vrolijk uit kon stappen  om te zeggen dat de tunnel tóch te klein bleek. Als je zoveel geluk hebt, dan kun je de vogel in de Noordink er ook wel afschieten. Dit is hem op 7-7-2012 dan uiteindelijk gelukt! Vandaar dat buurtvereniging "de Noabers" Johan en Astrid vandaag op de wagen hebben gezet!

 1. Buurtschap Bekveld
  “Hoe netter in het pak, hoe groter het ...ken”
  Buurtschap Bekveld doelt hier mee op de groep van grote geld en de bonus graaiers die steeds met ons het geld gaan lopen op kosten van de gemeenschap. 

 

 

 1. BCV Varssel
  “ 4 thema’s”
  BCV heeft een wagen gebouwd met 4 thema’s bestaande uit:
  1. Gouwe ouwe:              Ons verleden in de wereld van sex drugs en rock en roll

2. Bijna trouwen:             Het is voor de gemiddelde persoon uit Varssel zeer moeilijk een
partner te vinden.

3. Niet te vertrouwen:      Dit blijkt wel uit de 2 voorgaande thema’s

4. Kindje Brouwen:          Als je dan eenmaal getrouwd bent………

 1. 1. Buurtvereniging Koolhovenheide:

“Koningspaar
Hier komt de buurtvereniging Koolhovenheide met koningin Femmy en prins Andre.
Voor dit prachtige paar heeft de Kerstman zijn slee uit de stalling gehaald.
De rendieren genieten van hun zomerrust en daarom wordt de arrenslee getrokken door een tractor

Buurt van Bielemansdijk :
“Bankencrisis”
De regering bezuinigt. Het Binnenhof is met vakantie.  De banken strooien nog steeds kwistig met bonussen voor hun directeuren. En zoals de afgelopen dagen in de kranten was te lezen, belazeren ze de boel op grote schaal. En wie is de dupe? Juist, de gewone man die steeds meer is aangewezen op voedselbanken en, als het een beetje tegenzit, op een bankje in het park waar hij als dakloze zijn dagen mag slijten.

Buurtschap Bekveld: “Oerend Hard”       
Van 1946 tut 1989 is der ecrosst op ’t Zand. Hoogtepunt van de cross was de organisatie van de GP 250cc in 1980. Naodat de letste cross verreden was hield gin mense ‘t veur meugelek dat der ooit nog ereden zol wordn op ‘t deur Normaal bezongen ‘Hengelse Zand.  
Ter gelegenhied van ‘t 75-jeureg bestaon van de Hengelse auto en motor vereniging HAMOVE zal der toch weer ‘n cross e-organiseerd wordn op ‘t roemruchte circuit.
Tiedens de cross op zundag 30 september zal de bi-j völle luu bekende en beroemde band NORMAAL ‘n optreden verzörgen. Now wi-j van de motorcross heb eheurd en geen tied wilt verknojen gao’w dus op 29 en 30 september OEREND HARD NAOR ’T HENGELSE ZAND.

 


Na vele jaren vanaf het balkon de mensen te hebben toegesproken met zin en onzin geeft Bart Wolters het omroepstokje over aan Geert Berendsen die het volgende jaar de optcht zal begeleiden.

Terug
Agenda

Nieuws
Sponsor
EMM
Kermismarkt  EMM  Drumband  Volksspelen  Kermisoptocht  Commandant  Feest  Zomermarkt  Marketentster  Lunapark