Optocht 2013 deelnemers

Geplaatst op : 2013-07-13 22:55:29

Optocht 2013:

 1. Buurt van Bielemansdijk:
  “Na regen komt zonneschijn”
  Hier Iedereen krijgt wel eens te maken met ingrijpende gebeurtenissen.  Zo ook enkele wagenbouwers van de Bielemansdijk. Voor hen was dat echter geen reden om bij de pakken neer te zitten en ze hebben besloten om de draad weer op te pakken en ook dit jaar weer een optochtwagen te maken. Wel met een passend thema. “Na regen komt zonneschijn”, om aan te geven dat ondanks alles, het leven doorgaat.
 1. Buurtvereniging De Noabers:
  “Koningspaar”
  Erick Walgemoed werd 21 jaar geleden jeugdkoning van de Naobers, Nu vond hij het tijd om opnieuw koning te worden bij het vogelschieten. Erick is de laatste jaren een beetje een brokkenpiloot, hij heeft in korte tijd 2 keer zijn voet gebroken op een ongelukkige wijze, dus vandaar deze creatie.
 2. Buurtvereniging ’t Fort uit Halle: “Het nieuwe koningspaar.”       
  In een TV interview met, toen nog, prins Willem Alexander en prinses Maxima werd aan de kroonprins gevraagd of hij zich na de kroning Willem 4 wilde laten noemen. Daarop antwoorde Willem Alexander dat Willem 4 naast Bertha 38 in de wei stond.
  Met andere woorden, ik ben geen koe!
  Tijdens de tour die ze deden door Nederland na de kroning ontving hij een cadeau in de vorm van een koe Bertha 38. Vandaar deze parodie op het nieuwe koningspaar “het nieuwe koeningspaar”. Koning  Willem 4 en koningin Bertha 38 compleet met 2 koeien lakeien.

 3. Buurtschap Bekveld
  “ de Botterloze”
  In 1854 werd het idee geopperd om naast de bestaande markten een wekelijkse overdekte botermarkt in te stellen. Na eerst meer tegen dan voorstemmers te hebben werd ruim 20 jaar later het idee dan toch verwezenlijkt. Zo werd op 4 mei 1875 onder de zogenaamde ‘botterloze’ de eerste door boeren zelfgemaakte boter te koop aangeboden. Behalve boter werd er allerlei handel aangeboden zoals eieren, groente, fruit, kippen, vis, rund- en varkensvlees. Nadat de botermarkt vele jaren goed gerendeerd had, begon deze rond 1893 langzaam weg te kwijnen. Toen in 1900 de zuivelfabriek aan de Spalstraat in werking trad en samen met andere producten tevens boter op de markt bracht mocht deze markt zo goed als verloren beschouwd worden. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de boterloods afgebroken.        

 4. Buurtvereniging Dunsborg:
  “Standerdmolen de Olde Kaste”
  De Olde Kaste was de oudste molen van Hengelo. Deze standerdmolen in de buurtschap ’t Gooi, dateerde uit 1659, maar al eerder heeft er dicht bij die plek een molen gestaan.  Als leengoed van de heerlijkheid Baer aan de IJssel werd al in 1465 “die wyntmoelen tot Hengell op den Goy” in leen uitgegeven aan Gadert Cockert. Van 1484 tot 1673 was de molen eigendom van de fam. Van Kervenheim, die ook de landgoederen ’t Zelle en ’t Kervel bezat. In 1659 werd de molen vernieuwd en waarschijnlijk verplaatst naar de latere locatie richting Hengelo en stond het naast de huidige woning Olde Kaste 2. Van 1683 tot 1773 was de molen in handen van de fam. Grothe, mogelijk is het hierna in handen gekomen van de fam. Wissink, aanvankelijk samen met Schoemaker. Ambachtslieden zien we nu bezig met het herstel van de standerdmolen.

 5. Hummeloseweg:
  “Hengelo 1050 jaar”
  Symbool  van Hengelo is het Bleekhuisje. Een monument dat nog altijd gekoppeld is aan het dorp Hengelo. In het kader van 1050 jaar Hengelo hebben wij het thema wassen op de bleek zoals het er vroeger aan toe ging. Voor het wassen werd water uit het Weppelbeekje gehaald dat in verbinding stond met de bleek. Later haalde men water uit de dorpspomp. Door de was dames werd de was te drogen gelegd op de bleek die bewaakt werd door de bleekwachter. Hij hield een oogje in zeil of dat er niet iets ontvreemd werd door landlopers of ongure personen. Bij het overlijden van Johannes Snoek rond 1900, verdween het ambt van bleekwachter. Het bleekhuisje is waarschijnlijk de laatst overgebleven in zijn soort in Nederland.
 1. Hummeloseweg
  Dorpspark de Bleijke”
  Dorpspark de Bleijke is een uniek park met mooie natuur, afgewisseld met water en stroompjes en spannende speelplekken voor de kinderen. Zij kunnen er klimmen en klauteren over allerlei speeltoestellen, die voornamelijk zijn gemaakt van materialen die in het oude park zijn gevonden en er al waren b.v. zand en water. Bomen die gekapt moesten worden, hebben ze gebruikt om meubilair van te maken, waar iedereen in het park gebruik van mag maken. Bij het ontwerp is niet alleen aan kinderen gedacht, maar ook aan de wat oudere jeugd. Zij hebben een nieuwe hangplek gekregen. Ook kan iedereen er fijne wandelingen maken en genieten van de flora en fauna. Er is zelfs een plek gemaakt waar b.v. schoolklassen les kunnen krijgen in de openlucht. Het heeft ook een historische waarde, het Bleekhuisje, als enige nog over in Nederland. En dat is belangrijk genoeg om bewaard te worden. Nu staat het dus in het mooie dorpspark de Bleijke.

 1. Hummelosweg (groep De Eeuwige Jeugd):
  “Voor ons geen Spaans strand, maar het Hengelse zand”
  Met de economie gaat het de laatste paar jaren al kalm an.
  Ook hier hebben wij als jeugd last van. Het liefst zouden wij een lekkere cocktail op het Spaanse strand willen drinken. Nu zullen we onze groene rakkers op het Hengelse zand laten klinken. Ook daar zingen, schreeuwen en lopen we dronken rond. Tot dat de boswachter komt. Uiteindelijk hebben wij onze droomvakantie daar gevonden. Maar nu likken wij onze wonden.

 2. 9. Hamove
  “Samen bouwen aan de toekomst van Hengelo!”
  Vanuit gezamenlijkheid bouwen we met elkaar aan de toekomst van Hengelo. Samen met de middenstand,  gemeente, inwoners, horeca, scholen,  ondernemers, buurten en verenigingen. Door de handen in een te slaan houden we Hengelo met zijn allen op de kaart!Terug
Agenda

Nieuws
Sponsor
EMM
Neunkirchen  Kermiswagen  Zomermarkt  E.M.M.  Lunapark  Schutterij  Koning  Tuinfeest  Keizer  Jeugdkoning